Кралският дворец


В южната част на хълма е бившият Кралски дворец. Палатът служел за резиденция на ерцхерцозите. Наземната част на средновековното здание е разрушено по време на войната с турците, но през 1790 г. палатът е възстановен. Реставрационните работи по него продължават чак до ХIХ в., което обяснява преобладаващия му бароков изглед днес. По време на Втората световна война дворецът изгаря до основи и се налага целият труд да бъде повторен. Сега там се помещават Музеят за история на Будапеща, Унгарската национална галерия, Музеят за съвременно изкуство и други културни институти.

В Буда, е крепостният хълм, който е най-романтичното място в Будапеща. Атмосферата е като в приказките за принцове и царски дъщери. Виещите се улички и къщи пазят тайнството на Средновековието с великолепните готически прозорци и арки. Само бароковите елементи напомнят за възстановителните работи след турското нашествие. Известен е в Унгария като Var. Той е заселен за първи път през XIII век, след като в резултат на монголските нападения, жителите на Буда потърсили по-защитено място за живеене. Кралският съд на Унгария също решил да премести сградата си в южната част на хълма.
Към XIV век в Буда живеели приблизително 8 000 души. След дълъг период на турско господство (1541-1686 г.), една 75 дневна обсада, превърнала Буда в руини. След погрома, австрийските власти преброили едва 300 души. Това не била последната голяма атака на Хълма. Напълно обградените немски въоръжени сили издържали повече от месец през януари 1945 г., това била трийсет и първата обсада на града.