Естергом

Естергом – Esztergom е един от най-старите градове на Унгария. Първите известни жители на тези места са келтите, по римско време тук има укрепено селище с име Салвио Мансио, а след преселението на народите около 500 г. на мястото на римската крепост се заселват славяни и назовават новото селище Стрегом, което идва от думата стража, и което е пренесено в днешното име на унгарски. Позицията на селището е имало функция на страж на брега на река Дунав, който да бди и пази от евентуални нашественици.
След установяването на маджарите по тези места Естрегм става седалище на Великия княз Геза в края на 10 в. , а след това и на унгарските крале. Тук през 1000/1001 г. е коронясан крал Стефан, а под негово ръководство тук е създаден Комитат Гран и с това се образува архиепископство Гран, чийто център е Естергом. От този момент Архиепископът на Естергом се титулува Примас на Унгария. През 1820 г. е построена най-голямата католическа катедрала в Унгария- Естергомската базилика,
която е и една от най-големите сакрални сгради в Европа. Базиликата също бива наричана „Глава, майка и учител на унгарската църква”.

Оферти