Будапеща

Будапеща
Унгарската столица лежи изящно на двата бряга на река Дунав, там, където реката се среща с Голямата равнина, предлагайки една от най-великолепните панорамни гледки в Европа. Ако сте на страната на Буда, можете да се насладите на Хълма с двореца. Оттук извивките на Парламента и Верижния мост се виждат всяка вечер, окъпани в светлина. Техните отражения във водите на реката, и милионите светлини на Пеща, спират дъха.
Историята на Будапеща започва едва през 1873 г., когато хълмистата жилищна Буда се слива с равнинната, индустриална Пеща и малката Обуда на север, за да формират градът, наречен първоначално Пеща – Буда. Римляните построили тук навремето град Aquincum, а гостите на града все още могат да видят аквадукта и амфитеатрите на север от Обуда. Постепенно историята на дворцовият квартал Буда се преплита с тази на Пеща, известна с интересните архитектурни решения на унгарски и австрийски инженери от XIX век.


Будапеща История
Историята на трите отделни квартала, които формират Будапеща е интересна и самобитна.
Кварталът Обуда (Оbuda) лежи на западния бряг на реката, близо до римския пограничен град Aquincum.
Буда (Buda) също е на запад, но върху стръмен хълм, наречен "Хълмът с двореца" и в средните векове става седалище на унгарските крале. В Буда се намират останките от Кралският дворец, Църквата Св.Матияш от XIII век, заобиколена от реставрирани средновековни къщи на благородниците и калдаръмени улички, внушителният кралски дворец, в който се помещава Националната галерия и прочутото укрепление на рибарите - Рибарските кули, което непринудено опасва като обръч всички изброени забележителности.
Пеща (Pest) се разпростира върху източния равен бряг на Дунав и се е превърнал в търговски и индустриален град. Архитектурата на Пеща е предимно от XIX век, въпреки криволичещите булеварди, които следват старинни укрепления. Понастоящем тук кварталите са предимно с индустриална и жилищно предназначение. В Пеща е неоготическата сграда на Парламента от XIX век. Кварталът е образователен и културен център на страната и е известна със своите музеи и колекции като Националният музей и Музеят на изящните изкуства.
Будапеща се гордее с над 123 обществени къпални, които се посещават не толкова с цел поддържане на хигиената, колкото като място за почивка, общуване и забавление. В древни времена римските патриции пристигали тук, за да възстановяват тялото и душата си в лековитите води.
В подножието на хълма Гелерт е една от най-известните бани "Рудаш", построена върху извор на минерална вода. Недалеч от нея, по течението на Дунав, в хотел "Гелерт" се намира друг прочут балнеоложки комплекс, който също използва подземни термални източници. Популярна е и къпалнята в Сечени, съществуваща от 1913 г., където водата извира от 1256 м. дълбичина и постоянната й температура е 76 градуса. Гостите я посещават, за да се полюбуват на красивите павилиони, декорирани в стил необарок.

Будапеща Карта

Будапеща Информация
Пътешественикът трябва да има предвид, че разстоянията в Будапеща са доста големи и затова е най-добре да се придвижва с метро. Именно в унгарската столица е построена първата в Европа метролиния, която работи до ден днешен и на картата е обозначена с жълт цвят. Струва си да се повозиш на нея само за да се възхитиш на красивата ретродекорация на станциите, запазена в автентичния й вид. Мотрисите, пътуващи по "жълтата" линия, са три миниатюрни вагончета, всяко от които има места само за 15 пътници. Градът е с отлична инфраструктура и разполага с всички популярни видове транспорт, плюс зъбчатата железница, която прави достъпът до планините над него бърз и удобен. Всъщност в равнинна Унгария тъй наречените планини са с височината на хълм, като красивия Gellert hedy. Само на 140 м. над равнището на Дунава от тази крайна точка на средновековния крепостен град Буда се открива гледка над цялата столица. От седалковия лифт на съседния хълм, Yanos hedy, може да се наслаждавате на панорамата в движение, докато под краката ви се разстила близо двумилионната Будапеща, а към вас бавно се приближават всички онези забележителности пръснати около Дунава, които си струва да посетите.Оферти